Työharjoittelu ulkomailla

by - 15.42

IMG_1632 IMG_1689 IMG_1680 IMG_1674 IMG_1661 IMG_1663 IMG_1682

Heti lähihoitajaopintojen alettua mulle oli selvää, että halusin suorittaa yhden harjoittelusta ulkomailla. Toisena vuotena koululta tarjottiin mahdollisuuksia lähteä Unkariin, mikä vaikutti todella kiinnostavalta vaihtoehdolta. Aloin jo suunnitella aikatauluja ja tekemään lukion kursseja pois alta, mutta lähtö peruuntui, koska olin vielä alaikäinen. Nyt jälkikäteen se ei harmita, koska pääsin seuraavana vuonna ensimmäisten joukossa Iso-Britanniaan.
    Koko prosessi alkoi siitä, että keskustelin haaveistani lähteä työharjoitteluun ulkomaille ryhmänohjaajani kanssa ja selvisi, että koulutamme tarjotaan kaksi stipendiä Iso-Britanniaan ja kaksi Tanskaan. Apuraha järjestyi Erasmus+ -ohjelman kautta. Sen jälkeen vuorossa oli paljon paperihommia ja hakemusten lähettelyä. Huolehdittavia asioita oli paljon, mutta järjestimme opettajien kanssa Info-tilaisuuksia, missä käytiin tarvittavia asioita läpi (Europass Mobility-dokumentti, työssäoppimisen sopimus ja arviointilomakkeet, kv-kurssi, matkavakuutukset, sairasvakuutus ja yleiset perehdytysasiat).
   Välillä vastausten ja apurahan odottelu oli turhauttava, koska prosessi eteni hitaasti. Palkitsevaa oli kuitenkin saada koko ajan hieman lisää tietoa tulevasta kohteesta. Harjoittelupaikaksi paljastui lopulta suloisen perinteinen englantilainen pikkukaupunki Heathfield ja siellä sijaitseva hoitokoti Holy Cross Care Home.

Tässä raporttini matkasta:
Lähdin matkaan 27.3 Oulun lentokentältä. Olin hyvin innoissani, mutta pientä jännitystä oli myös ilmassa. Yövyin yhden yön Helsingissä, mistä jatkoin matkaani seuraavana aamuna Gatwickin lentoasemalle. Taksimatka Holy Cross hoivakotiin kesti noin tunnin ja ihmettelin koko matkan ajan liikennettä ja näkymää ikkunasta. Liikenne oli todella vilkasta, tiet hyvin pieniä ja mutkaisia. Näkymät ikkunasta olivat todella kauniit; englantilainen maaseutu on uskomattoman kaunis ja erilainen kuin Suomessa.
   Perille päästyäni minua oli vastassa paikan johtaja, joka esitteli ja kertoi paikasta, käytännöistä ja jopa sen mielenkiintoisesta historiasta.

Seuraavana aamuna aloitin työt. Työporukka otti minut todella hyvin vastaan ja ensimmäiset päivät seurasin ja opettelin, mutta pian  pääsin työhön mukaan. Ohjausta sain todella hyvin, mutta työssä harmitti, että lähihoitajat eivät tehneet muutakuin perushoitoa. Esimerkiski lääkehoito ja haavanhoito olivat sairaanhoitajien vastuulla. Pääsin kuitenkin välillä seuraamaan myös sairaanhoitajien työtä.

Asukkaat olivat todella ystävällisiä ja kyselivät paljon Suomesta. Hoitajia oli asukkaita kohden enemmän mitä Suomessa yleensä. Tämä mahdollisti sen, että asukkaiden kanssa vietettiin enemmän aikaa. Melkein joka päivä oli erilaisia aktiviteetteja: musiikkia, pub-iltoja, retkiä, elokuvia tai pelejä. Asukkaat panostivat ulkonäköönsä paljon. Paikalla oli useana päivänä viikosta kampaaaja ja jokapäiväinen vaatteiden valinta saattoi olla hyvin tarkka prosessi. Hygienian ja ergonomian taso oli hieman huonompi kuin olen Suomessa tottunut. Käsidesin sijaan käsiä pestiin tavalliseen tapaan ja ergonomian puutteen takia monilla hoitajilla oli selkävaivoja.

Hoivakoti sijaitsi useampien kilometrien päässä Heathfieldistä, joten kulkemiseen piti varata aikaa ja rahaa. Bussit kulkivat päivisin ja arkisin melko hyvin, mutta illasta ja sunnuntaisin todella harvoin. Heathfield oli pieni kaupunki, mutta lähistöltä löytyi hieman isompiakin paikkoja kuten Uckfield ja Brighton. Tein myös viikonloppureissun Lontooseen ja Pariisiin.

Käytännön asioiden kanssa ei ollut ongelmia ja koko reissu sujui hyvin. Erasmus rahoitus oli riittävä ja koin, että ohjeistusta ja apua sai aina tarvittaessa. Työntekijät toivoivat jopa lisää suomalaisia opiskelijoita.

Olen enemmän kuin tyytyväinen, että lähdin reissuun. 6 viikon aikana opin ja itsenäistyin paljon. Huomasin kuinka hyvin pärjään yksinään täysin uudenlaisessa ympäristössä. Välillä olin jumissa jossain päin Etelä-Englantia, välillä nukuin lentokentällä, välillä liftasin maaseudulla… Seikkailuja riitti :) Minulta voi kysyä lisää vinkkejä, jos on lähdössä Iso-Britanniaan työssäoppimaan.

You May Also Like

0 kommenttia